Forskning och Innovation
Till Trafikverket.se
FoI
Ansökan
Projekt
Resultat
Uppföljning av gång- och cykeltrafik. Utveckling av en harmoniserad metod för kommunal uppföljning av gång- respektive cykeltrafik med hjälp av resvaneundersökningar och cykelflödesmätningar.
Projekt:
Mått och mätmetodik för uppföljning av gång- och cykeltrafik
Sammanfattning:
Det här är den andra och sista rapporten i ett trafikverksfinansierat projekt med syfte att föreslå en harmoniserad metod för uppföljning av andelen gång- respektive cykeltrafik. Metoden ska användas vid lokal uppföljning i svenska kommuner, för att kunna se trender över tiden och för jämförelser med andra orter och med den nationella nivån.
Projektet inleddes med en kartläggning och analys av dagens sätt att uppskatta resandet med gång respektive cykel, i och utanför Sverige. Det arbetet finns redovisat i projektets första rapport, VTI rapport 686. I den här rapporten presenteras genomförande och resultat av analyser av några kommunala resvaneundersökningar, cykelflödesmätningar och annat som legat till grund för den harmoniserade
metoden.
Den harmoniserade metoden innebär att grundmåttet cykelandel av alla delresor med start och mål i kommunen under vardagar, ska följas upp. För att få underlag till grundmåttet rekommenderas att resvaneundersökningar genomförs på hösten vart femte år, med stöd av en skriftlig enkät på 1–2 sidor med bakgrundsfrågor samt en enkel och självinstruerande resdagbok. I resdagboken ska samtliga förflyttningar med ett ärende i målpunkten, under en bestämd mätdag redovisas. Urvalet bör bestå av
minst 1 500 kommuninvånare mellan 16–75 år.
Cykelflödesmätningar kan användas för att se trender på längre sikt och för planering och uppföljning av specifika åtgärder på enskilda stråk, men ger i regel inte så tillförlitliga resultat att förändringen från ett år till ett annat kan bedömas. I rapporten ges praktiska tips om hur urvalet av mätpunkter bör göras, när och hur länge mätningarna bör ske och vilka krav som kan ställas på den utrustning som används.
Dessutom sammanställs vad som bör dokumenteras och vad man bör tänka på vid redovisningen.
Länk till publikation i fulltext
(
pdf-fil, 6 045,4 kB
. Öppnas i nytt fönster)
Författare:
Anna Niska, Annika Nilsson, Maria Varedian, Jenny Eriksson, Liselott Söderström
Utgivare:
VTI
Utgivningsdatum:
2012
Diarienummer:
TRV 2010/7261
ISSN:
0347-6030
Antal sidor:
112
Språk:
Svenska
Kontaktperson:
Anette Rehnberg, IVtbo
Beställ från:
VTI
Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921