Forskning och Innovation
Till Trafikverket.se
FoI
Ansökan
Projekt
Resultat
Utvecklingsprojekt
Benämning
Kvalifikationer för framtidens luftfart. Validering, utveckling och optimering av urvalsinstrument och lämplighetstester för piloter
Utförare
Karolinska institutet
Beskrivning
För flygsäkerhet och hållbarhet inom luftfarten är det av yttersta vikt att piloterna har de kvalifikationer som krävs för att möta de utmaningar som finns i den operativa miljön. Forskning pekar på att den mänskliga faktorn, trots den teknologiska utvecklingen, alltjämt är en central orsak till olyckor och incidenter inom flyget. Det senaste decenniets omfattande förändringar inom flygindustrin har medfört stora förändringar av piloternas arbetsförhållanden, vilket i sin tur ställer nya och andra krav på piloternas förmågor, både kognitivt och psykiskt. Sedan Germanwings-olyckan, och nu också i kölvattnet av Covid-19 pandemin och den kris som flygindustrin genomgått och i hög grad fortfarande befinner sig i, har frågan om testning av piloters lämplighet för tjänstgöring varit högaktuell för flygbolag och luftfartsmyndigheter. EASA´s nya regler med krav på flygpsykologisk lämplighetstestning vid nyanställning av trafikpiloter understryker vikten av att testa piloters lämplighet. Men för att i praktiken säkerställa säkra flygoperationer måste också de metoder och test som används för att predicera piloternas lämplighet vara anpassade till den komplexitet som idag präglar flygbranschen och de krav det ställer på piloternas olika förmågor, och här är forskningen mycket begränsad. Det övergripande syftet med forskningsprojektet är därför att undersöka 1) vilka förmågor och kapaciteter som bäst predicerar lämplighet för pilotyrket i förhållande till de operativa och arbetsmiljömässiga förutsättningar som idag råder inom flygindustrin, samt 2) vilka metoder som bäst testar dessa förmågor på ett tillförlitligt och effektivt sätt.
Forskningen genomförs som ett doktorandprojekt och är upplagt i flera steg med metoder, datainsamlingstekniker och frågeställningar som kompletterar varandra. Genom samarbete med Trafikflyghögskolan (TFHS) vid Lunds universitet har vi tillgång till unik data med testresultat från trafikflygarstudenters lämplighetstestning under urvals- och antagningsprocessen. Metodologisk kommer dels psykometriska analyser av den interna strukturen i testbatterierna att genomföras, dels longitudinell validering av lämplighetstesten. Konkret innebär detta att vi både undersöker hur valida/”bra” själva testen är och hur relationen mellan pilotstudenternas resultat från lämplighetstesten och faktisk prestation under utbildning samt som yrkesverksamma piloter ute på linjen ser ut. Detta ger oss kunskap om vilka förmågor som har prediktiv validitet.
Resultaten förväntas bidra med praktiskt användbar kunskap som kan ge en betydligt högre tillförlitlighet och säkerhet i urvalsförfarandet av piloter, samt kunna utgöra underlag för framtida nationella standards och riktlinjer. Forskningsprojektets unika värde ligger i att på ett högst konkret sätt bidra till högre flygsäkerhet, effektivitet och hållbarhet i luftrummet genom evidensbaserad metodutveckling av lämplighetstest. Projektet genomförs i nära samarbete med myndigheter inom lufttransortsektorn och bransch- och fackföreträdare på flygbolag.
Genomförandeperiod
den 1 maj 2022 till den 31 augusti 2025
Portfölj
FoI luftfartsområdet
Målområde
En säker, robust och effektiv luftfart
Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921