Målområde 8:IV



Benämning

Infrastruktur och teknik

Kontaktperson

Charlott Andersson, US

Beskrivning

Definition: Innovation och utveckling inom teknik och godshantering ombord, i hamn eller intermodalt.
Mål: Att satsa på sjöfartens trafikslagsegna utveckling som grund för trafikslagsövergripande utveckling där sjöfartens del ska öka. Att sjöfarten ska spela en självklar roll vid förslag till nya infrastruktur- och transportlösningar
Innehåll: Området vill stödja utveckling och validering av VHF Data Exchange System (VDES). Sjöfartsverket och svensk industri var aktiva i framtagandet av nuvarande AIS (Automatic Identification System) och VDES är en vidareutveckling av AIS. Det är ett tekniskt koncept som utvecklats inom IALAs kommitté för e-Navigation och som nu studeras och värderas inom ITU, IMO och andra organisationer.
Ett annat viktigt område är strategisk inriktning mot nya utmaningar inom Inlandssjöfart (IWW), kustsjöfart, närsjöfart. Likaså en satsning på sjöfartens trafikslagsegna utveckling som grund för trafikslagsövergripande utveckling samt intermodalitet för gemensamma transportsystem och sjömotorvägar.
Sjöfartens roll och funktion i trafikslagsövergripande perspektiv som noder, hamnar och ”dry ports” är också viktig, tillsammans med frågeställningar och tekniska nyckelfrågor för sjöfartsburen kollektivtrafik- och citylogistiksystem i urbana miljöer.
Området vill stödja en vidareutveckling av verktyg som radio, tele, satellitnavigering, automatiska identifieringssystem, radar m.m., och bidra till utrustningsutveckling och systemlösningar och kommersialisering av marin informationsteknik. Ett standardiseringsarbete och en processharmonisering inom området är också viktig, liksom möjligheten till fullskaldemonstrationer av nya koncept.


Portföljen

FoI sjöfartsområdet


Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921