Utryckningstrafikens framkomlighet i tätort

Projekt:

Utryckningstrafikens behov

Sammanfattning:
Utryckningstrafiken har särskilda behov av framkomlighet i tätort. Dessa behov kan ibland komma i konflikt med stadens behov av attraktiva och trafiksäkra lösningar. För att öka trafiksäkerheten i tätorterna och få ner antalet personskadeolyckor, satsas det mycket på att sänka hastigheten på motorfordonen genom fysiska åtgärder i vägmiljön. Det byggs exempelvis gupp, avsmalningar, stopphållplatser m.m. på bilvägnätet. Det får konsekvenser för utryckningstrafiken (främst polis, ambulans och räddningstjänst) som även de måste köra i lägre hastigheter. Utryckningstrafiken får dessutom det svårare att ta sig fram i tätorter när vägutrymmet blir trängre.

Rapporten bygger på intervjuer med trafikingenjörer/ trafikplanerare i kommuner av olika storlek samt representanter för polis, ambulans och räddningstjänst. Dessutom har en sammanställning av vägutformnings- och trafikjuridiska dokument gjorts. Avsikten med sammanställningarna är att lyfta fram sådant som kan påverka utryckningstrafikens framkomlighet i tätort.

Rapporten avslutas med en diskussion där anspråk och reflektioner sammanfattas. Avsikten är att ge stöd för att utveckla Trafikverkets stödjande och styrande dokument.


Länk till publikation i fulltext (pdf-fil, 1 369,6 kB. Öppnas i nytt fönster)

Författare: Roger Johansson och Malin Rosén
Utgivare: Trafikverket
Utgivningsdatum: 2011-03-25
Diarienummer: TRV 2010/11517
ISBN: 978-91-7467-111-7
Antal sidor: 80
Språk: Svenska
Kontaktperson: Elin Sandberg, PLa2s och Mathias Wärnhjelm, PLa2s


Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921