Forskning och Innovation
Till Trafikverket.se
FoI
Ansökan
Projekt
Resultat
Avslutat projekt
Benämning
Hållbara intermodala tempererade transporter – huvudstudie – IMTEMP
Utförare
TFK - TransportForsK AB
Beskrivning
Transporter av temperaturkänsligt gods ger upphov till en miljöpåverkan genom att energi förbrukas både vid förflyttning och temperering av lastbärare och gods. Temperering innebär att temperaturen i lastbäraren anpassas efter godsets krav vilket kan medföra att det krävs uppvärmning (värme), kylning (kyla) eller nedfrysning (frys).
Den pågående TFK-studien ”Hållbara tempererade transporter” syftar till att kartlägga befintliga tempereringslösningar för landtransporter. I studien har det framkommit att temperering är kostsamt och ger upphov till en betydande miljöpåverkan tack vare tveksamma och i vissa fall dåliga miljöprestanda. En bidragande orsak till detta är att tempereringsaggregaten vanligen är dieselelektriskt drivna. Vidare är kraven på kvalitet och driftsäkerhet är höga. Ur miljö- och kvalitetssynpunkt är det således av stort intresse att utreda alternativa lösningar för energiförsörjning. Detta gäller i synnerhet för intermodala transporter då den relativa miljöpåverkan för tempereringen blir hög då större delen av transporten på järnväg utförs med ellok på elektrifierade banor. I regel är det möjligt att driva befintliga dieselgeneratordrivna aggregat med 3-fas 400V el vilket sker vid exempelvis sjötransport och i viss mån vid uppställning på terminalanläggningar.
Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för att öka andelen och mängden tempererat gods som transporteras i intermodala upplägg genom att utveckla långsiktigt hållbara och kostnadseffektiva tempereringssystem som energiförsörjs på ett mer miljövänligt samt ur kvalitets- och kostnadssynpunkt bättre sätt än idag. En målsättning är att skapa möjligheter för att kunna försörja tempereringsaggregaten med el i de olika delarna av en intermodal transportkedja. Här ingår att studera hinder/möjligheter för införande av nya system för energiförsörjning vilket kan innefatta organisatoriska, tekniska, säkerhetsmässiga samt kvalitetsmässiga aspekter.
I studien avses en demonstration genomföras där system för eldistribution i intermodala tåg implementeras och därefter analyseras utifrån miljö- marknads- och kvalitetsmässiga aspekter. Operatörer och varuägare förväntas här i samverkan testa en framtagen lösning varefter TFK utvärderar lösningen.
Övriga frågeställningar som avses beaktas är ansvarsfördelning i intermodala transportkedjor, system för temperaturövervakning (även fjärrövervakning och styrning) samt nyckelfaktorer för att skapa lönsamhet och ekonomisk uthållighet i tempererade intermodala transporter.
Sammantaget väntas de planerade aktiviteterna möjliggöra effektivisering och minskning av miljöpåverkan genom att energiförsörjningen för temperering i intermodala tillämpningar görs mer hållbar. Vidare avses även kvalitetsmässiga förbättringar möjliggöras vilket antas skapa större konkurrenskraft och tillväxt för dessa lösningar. Främst avses projektet påvisa lösningar för elförsörjning vid järnvägstransport och uppställning på terminaler, bangårdar eller andra uppställningsspår i intermodala transportkedjor vilket minskar utsläppen genom att andelen dieseldrift minimeras.
Genomförandeperiod
den 1 april 2010 till den 31 maj 2013
Portfölj
Effektiva transportkedjor för näringslivet
Målområde
Förbättra förutsättningarna för intermodala godstransporter
Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921