Målområde 1:III



Benämning

Energieffektiv planering

Kontaktperson

Urban Jonsson, IVtf

Beskrivning

Inom målområdet finns projekt som:
- Hanterar hur livscykelanalyser kan användas tidigare i planeringen med koppling till miljökonsekvensbedömning och strategiska miljöbedömningar
- Hanterar åtgärdskostnader för förbättringsåtgärder för sänkta rullmotstånd.
- Utvecklar modell och verktyg (geokalkyl) för kostnads- och energieffektiv masshantering och förstärkningsbehov för användning i tidigare skeden.
- Hanterar samband mellan beläggningstyper och klimat/energi.
- Utvecklar nya metoder för belysningsmetodik.
- Energieffektiviserar inom undermarksbyggandet.
- Underlättar resenärstransporterna dörr-till-dörr och omfatta såväl mark- som flygtransporter.
- Livscykelanalys i planering och projektering för att integrera klimatpåverkan och energianvändning från infrastrukturhållning i beslutsunderlag och kalkyler.

Inom målområdet behövs projekt som:
- Utvecklar funktionella energieffektiva och verifierbara krav inom planering, gestaltning, utformning, dimensionering eller underhåll i förfrågningsunderlag och regelverk.
- Utvecklar effektsamband för den fysiska planeringen och de transportpolitiska förutsättningarna, det gäller t.ex. linjedragning, tillgången till konstruktionsmaterial, logistikbehov och masshantering.
- Hjälpmedel och verktyg behöver utvecklas så att rimliga bedömningar kan genomföras i åtgärdsplaneringen, åtgärdsvalsstudier och i den nya planeringsprocessen.
- Ser över och anpassar de tekniska regelverken för totalentreprenader och funktionsställda krav så att möjliga energieffektiviseringar genomförs.
- Utvecklar effektsamband och uppföljningsmetoder. Utvärderar trafikprognosernas ”träffsäkerhet” och framtida användning.


Portföljen

Ett energieffektivt transportsystem


Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921