Målområde 8:VII



Benämning

Kompetens- och kapacitetsfrågor

Kontaktperson

Charlott Andersson, US

Beskrivning

Definition: Nationell försörjning och utveckling av sjöfartssektorns kompetens
Mål: Att öka svensk innovationskapacitet, marknadsmedvetenhet, kontaktnät och närvaro och därmed öka möjligheterna för en konkurrenskraftig svensk sjöfartssektor.
Innehåll: Omvärldsbevakning och kunskapsinhämtning genom internationell och nationell samverkan sker i huvudsak inom projekten. På så sätt bidrar vi till att öka förutsättningarna att lära av varandra, likväl inom sjöfartssektorn som mellan trafikslagen. Detta kan till exempel ske genom olika kompetenscentra/kompetensnoder och programstyrning, både på nationell- och EU-nivå.
En viktig komponent är den s.k. trippel helix-samverkan, d.v.s. samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv och akademin. Sjöfartsverket tror att denna typ av samverkan är nödvändig för att öka innovationskapacitet och marknadsmedvetenhet, och samtidigt bygga kontaktnät. Tvärvetenskapligt arbete välkomnas.
Bidra till att bibehålla en virtuell laboratoriemiljö.
Sjöfartsverket ser positivt på riktade utbildningsinsatser, doktorandtjänster och examensprojekt inom strategiskt viktiga områden, liksom strategiskt viktiga seniora tjänster.


Portföljen

FoI sjöfartsområdet


Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921