Målområde 8:VI



Benämning

Sjöfartens externa förutsättningar

Kontaktperson

Charlott Andersson, US

Beskrivning

Definition: Aktiv bevakning av och förbättrad beredskap för förändringar i sjöfartens förutsättningar.
Mål: Större förutsägbarhet av beslut som påverkar sjöfartssektorn samt förutsättningar för ökad kust- och inlandssjöfart (IWW)
Innehåll: Svensk sjöfart agerar på en internationell marknad vilket innebär att den är beroende av anpassningar till snabbt förändrade globala och regionala ramvillkor och regelsystem. Fartyg har lång livslängd varför snabba förändringar i regelsystemen slår hårt mot sjöfarten. Ökande konkurrens kräver högre effektivitet och kvalitet i transportsystemet och företag behöver effektivare logistik, affärsmodeller och informationssystem för att åstadkomma mer resurseffektiva godsflöden. Beredskap behöver finnas för anpassning pga. internationellt, regionalt (EU, Östersjön) och nationellt förändringsarbete av normer och regler. Med detta område vill Sjöfartsverket bidra till utveckling av just affärsmodeller och bättre beredskap för förändringar i lagkrav.
En annan viktig del är utveckling och tydliggörande av sjöfarten i samhällsekonomiska modeller och därmed möjligheter att jämföra sjöfart med andra trafikslag med avseende på transport. För detta krävs såväl juridiska som ekonomiska kompetenser.
Vidare vill området bidra till att genomlysa förutsättningar för ökad kust- och inlandssjöfart (IWW) samt klarlägga förutsättningar för anpassad urban sjöfart som del av ett sammanhållet urbant transport- och pendlingsnät.


Portföljen

FoI sjöfartsområdet


Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921