Portfölj 103: Effektiva transportkedjor för näringslivet

Syftet med portföljen (utdrag ur inriktning för Forskning och Innovation)

Transportsystemet kan idag inte fullt ut ge den tillförlitlighet och kvalitet som näringslivet efterfrågar. Det är många gånger inte möjligt att välja den mest hållbara transportlösningen.

För godstransporter handlar det bland annat om brister i kopplingarna mellan trafikslagen där noder med tillhörande terminaler är viktiga fundament. I och med att godstransporter i hög grad är internationella, innebär det också att väl fungerande internationella stråk och korridorer är särskilt viktiga.

För persontransporter handlar det dels om långväga persontransporter med goda resmöjligheter mellan storstadsområden och regionala centra, dels om turist- och besöksnäringen, som växer kraftigt. Om besöksnäringens mål att fördubbla sin omsättning till år 2020 ska nås, krävs ett väl fungerande transportsystem med goda och hållbara resmöjligheter.

Portföljen ska genom ökad kunskap, utveckling och demonstration visa på möjligheter att förbättra förutsättningarna för långväga gods- och persontransporter.

Kunskap om hur minskad miljöpåverkan kan nås inom ramen för utmaningen är avgörande, och beaktas ur aspekterna klimat, hälsa och landskap.

Portföljens resultat ska bland annat skapa förutsättningar för hållbara transport- och resekedjor med effektiva noder och där respektive trafikslags fördelar nyttjas på bästa sätt.

Vidare ska projekten leda till helhetslösningar där aspekter på teknik, miljö, arbetsmiljö och ekonomi beaktas i en helhet och visa hur kapaciteten i transportsystemet kan användas på bästa sätt med hänsyn till framkomlighet, säkerhet och energieffektivitet.

Resultaten ska också bidra till en fungerande marknad för transporttjänster, terminaler/depåer och för tjänster som erbjuds kopplade till dessa.


Portföljledare

Anna Knutsson


Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921