Målområde 8034



Benämning

Nya tätortslösningar anpassade till oskyddade trafikanters behov

Kontaktperson

Hans Yngve Berg, Ösa

Beskrivning

Avgränsning
Satsningsområdet handlar om att tillsammans med kommuner och andra berörda aktörer utveckla lösningar och tjänster där transportsystemet och bebyggelsen integreras på ett sätt som leder till en ökad säkerhet och trygghet för oskyddade trafikanter. Området förutsätter hållbar stadsutveckling enl. 31 ovan. Behoven av kollektivtrafik hanteras i område 32.

Brister och utvecklingsbehov
Resultatet från utvecklingen inom satsningsområdet bidrar i huvudsak till följande strategiska mål:
- Antalet barn i tätort och på landsbygd som på egen hand tryggt och säkert kan ta sig till skolan ska årligen öka under planperioden.
- Cykeltrafikens andel av antalet kortväga resor ska trendmässigt öka under planperioden.
- Medborgarna ska kunna vistas tryggt och säkert i tätortens väg och gatumiljö.

Transportsystemet behöver utvecklas så att cykeln oftare blir fördelaktigare att använda än privatbilen och även kombinerade resor med cykel/kollektivtrafik underlättas (koppling även till styrmedel, område 13). Ett viktigt incitament för ökad cykelanvänding är tidsvinst, exempelvis att gaturum kan omfördelas till förmån för oskyddade trafikanter. Den typen av angreppssätt bör vidareutvecklas och demonstreras. Åtgärds- effektsamband behöver utvecklas.

Utvecklingsbehov finns kring bra och billiga korsningslösningar, studier kring cykel- och gångfartsgator, enkla cykelvägar, förebyggande av olyckor med MC och moped. Demonstration av enkla lösningar behöver genomföras och förutsättningar behöver tas fram för hur utbyggnad ska ske. Se också satsningsområde 43.

Prioriterad utveckling 2010 - 2012
- Tillsammans med andra aktörer utveckla nya lösningar och tjänster som stödjer en säker och trygg gång-, cykel och mopedtrafik i tätort.
- Översyn och demonstration av trimningsåtgärder som ger stor kundnytta och ökar tryggheten för oskyddade trafikanter.
- Innovativa lösningar för barns säkra skolvägar (t.ex. School Travel plan).


Portföljen

Attraktiva tätorter och storstäder med bättre transportsystem


Trafikverket, Postadress: 781 89 Borlänge, Telefon: 0771-921 921